Home2018-11-07T11:12:45+00:00

Despot Stefan Lazarević

…nađoh najkrasnije mesto od davnine, preveliki grad Beograd…

Alfred Hičkok

Koliko ste vi tek imali da gradite kad se zna da su bombardovali i Nemci i saveznici.

Lako je drugim velikim gradovima Evrope da se hvale svojom lepotom…

Imate lep mali zoo-vrt…

Kazali su mi da je u vreme bombardovanja i zoološki vrt bio porušen

i da su životinje bile pobegle na ulice, ali da su se same vratile nazad…

Stvarno lepa priča – ne znam da li je istinita…

Beograd je glavni grad Srbije. Nalazi se u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu. Leži na ušću reke Save u Dunav. Vode reka ga opasuju sa tri strane i zato je, sa pravom je nazivan „kapijom“ Balkana i „vratima“ srednje Evrope. Beograd je raskrsnica puteva Istočne i Zapadne Evrope. Vinčanska kultura, jedna od najvažnijih praistorijskih kultura Evrope, je nastala u okoloni Beograda u 6. milenijumu p. n. e. U starom veku, tračkodačka plemena su naseljavali ovu oblast, da bi Kelti osvojili naselje na mestu današnjeg Beograda i dali mu ime SingidunRimljani su osvojili grad za vreme cara Oktavijana Avgusta i dali mu status municipija polovinom 2. veka. Grad su naselili Sloveni su oko 520.

Beograd je nekoliko puta bio u posedu VizantijeBugarskeUgarske i SrbijeOsmansko carstvo je osvojilo Beograd 1521. i kasnije u njega prenelo sedište sandžaka. Beograd je postao glavni grad Srbije 1841. Severni deo Beograda je ostao habzburški pogranični kraj sve do 1918. Zbog svog strateškog položaja, oko grada se vodilo više od 115 ratova i bio je rušen 44 puta.

Beograd je kulturni, administrativni i univerzitetski centar Srbije. Naseljava ga više od 1600000 stanovnika. Podeljen je na 17 gradskih opština. Jedna je od najzelenijih prestonica u Evropi.

Klima Beograda je umereno kontinentalna, sa četiri godišnja doba. Jesen je duža od proleća, sa dužim sunčanim i toplim periodima tzv. miholjsko leto. Zima nije tako oštra. Januar je najhladniji sa prosečnom temperaturom 0,1° C. Proleće je kratko i kišovito. Leto naglo dolazi.Karakteristika beogradske klime je i košava, jugoistočni i istočni vetar, koji donosi vedro i suvo vreme.

U Beogradu se održava veliki broj kulturnih, sportskih i drugih manifestacija (više). Grad raspolaže sa više muzeja, galerija i kulturnih centara (više). U Beogradu postoje tri državna univerziteta i više privatnih institucija za više i visoko obrazovanje. Beogradski univerzitet vodi poreklo od Velike škole, osnovane 1808. Prvi srpski univerzitet formalno je osnovan 27. Beograd ima reputaciju prestonice koja nudi svakodnevni, živopisan noćni život, sa mnoštvom klubova otvorenih do svitanja širom grada. Najprepoznatljiviji su klubovi smešteni na splavovima duž obala Save i Dunava. Beograd je bio domaćin mnogim bitnim sportskim događajima u bliskoj prošlosti.

Zvanični jezik je srpski a pismo ćirilica.

Dominantna religija u Srbiji je hrišćanstvo, odnosno pravoslavlje. Po poslednjem popisu iz 2011. godine, pravoslavni vernici čine oko 85% stanovništva Srbije. U manjem procentu su zastupljeni i katolički vernici (4,97%), muslimani (3,1%) i protestanti (0,99%).U Beogradu se nalazi i nekoliko rimokatoličkih crkava, jedna sinagoga, jedna džamija i više bogomolja drugih veroispovesti.

Beograđani slove za srdačan i gostoprimljiv narod. Vedrog duha, vole da se zabave i raduju u svakoj situaciji. Tome doprinosi i karakterističan smisao za humor koji je sastavni deo svakodnevne komunikacije. Beograđanke su izuzetno lepe i dosta vode računa o svom izgledu. Radni dan u proseku traje do 17 časova nakon čega svi hrle u lokalne kafee i barove da se susretnu sa prijateljima. Svakog dana u gradu je živo a noćni izlasci traju do ranih jutarnjih časova. Beograđani su gurmani i hedonisti tako da se na svakom koraku nalaze mesta sa ukusnom hranom.

Uprkos burnoj istoriji i okolnostima koje nisu uvek išle na ruku narodu sa ovog podneblja, za Beograd se slobodno može reći da je to grad srećnih ljudi i jedna od uzbudljivijih evropskih prestonica.

EXPLORE CITY

Explore #bgd4me on Youtube

Explore #bgd4me on instagram